Vi ska ta striden mot hatet och vi ska vinna den.

Det har gått en månad sedan attentatet i Oslo och på Utöya. Det är fortfarande lika ofattbart, lika tomt och lika sorgligt. När Eskil Pedersen sa “det är här man får vänner för resten av sitt liv” om Utöya, vem kunde då ana att för vissa skulle “resten av sitt liv” ta slut bara timmar efter?

Men vi hedrar offren från 22 juli bäst genom att fortsätta kampen mot hat och främlingsfientlighet. De högerextrema rörelserna är på framarsch i Europa. Både kostymnissarna och stöveltramparna. Partier som SD, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet är på väg att verkligen normaliseras av hela samhället medan Ungerska gardet tillsammans med andra paramilitära organisationer runt om i Europa förtrycker och misshandlar minoriteter öppet utan några som helst konsekvenser.

Scenerna i många delar av dagens Europa kan vara som hämtade ur en skildring av 1930-talets Europa. Nazitysklands Europa. Hitlers Europa. Detta är striden vi måste vinna. I varje land. I varje stad. Vi måste vinna över hatet och rädslan som finns i vår värld idag. Mot de som anser sig ha rätt att förtrycka judar, muslimer, romer och andra minoriteter. Vi måste visa att öppenhet och demokratin är så mycket större. Att kärleken är så mycket större och mäktigare än hatet. Den striden ska vi ta, vi ska göra det idag och vi ska vinna den. För alla som dog 22 juli 2011.

För alla som varje dag kämpar för sina medborgliga rättigheter.

// Hanna Lindquist,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s