Det syriska folket blöder

Den arabiska våren var efterlängtad. Både här i väst men självklart framförallt hos folket själva i nordafrika. Det har pratats om Tunisien, Egypten, Libyen men någonstans så har både politikerna, media och allmänheten glömt bort Syrien. Syrien som styrts med järnhand i decennier. Syrien som är en av världens hårdaste militärstater. Syrien vars regim öppet förtrycker, torterar och förföljer sina medborgare. Syrien där folket trots att de riskerar livet varje gång de demonstrerar fortsätter kämpa för sina rättigheter.

Men varför gör inte någon nått då? När en 13-årig pojke torteras till döds av den syriska regimen är det så många fel att det inte ens går att rabbla upp alla. Men när media knappt uppmärksammar detta är det så många fel att det borde anses som tjänstefel. HUR kan det vara större nyhetsvärde att rapportera om Victorias graviditet, vädret, Zlatans kräkattack och vilka appar du måste skaffa till din mobil än att folk VARJE dag skjuts ner på öppen gata i Syrien? HUR?

När jag läser intervjuer med de demostranter för oppositionen i Syrien blir jag tårögd. Deras vilja, mod och envishet beundrar jag. För det syriska folket är det nu eller aldrig. De kan inte avbryta de demostrationer som pågått sedan mars. Det skulle vara en direkt dödsdom. Men samtidigt som de inte kan sluta demostrera mot regimen så riskerar de varje dag att gripas, torteras eller bli skjutna på öppen gata. De har egentligen allt att förlora. Några kommer kanske dö på vägen, vissa av deras landsmän har redan gjort det, men de vet också att om en verklig förändring sker så kommer inte all blod, svett och tårar varit i förgäves.

Tänk om världssamfundet bestämmer sig för att hjälpa syrierna NU, innan det är försent. Tänk om Sverige bestämmer sig för att göra något nu, vara med och skriva historia inte bara läsa om den senare. Tänk om vi väljer att faktiskt stå upp för de människor som offrar livet för sina demokratiska rättigheter. För sin frihet. Vi har ett val. Vi kan vara med nu och stå upp för mänskliga rättigheter, eller så kan vi stå och skämmas efter och inse att vi kunde gjort något. Att historien inte hade behövt sluta såhär. Vi har ett val. Det är dags att välja.
Jag väljer frihet, demokrati och öppenhet.

Vad väljer du?

Bloggar om Syrien: Frida Simonsson, Dana Pourkomeylian, Yacob Rajes, Niklas Smith

Advertisements

5 thoughts on “Det syriska folket blöder

  1. Pingback: Den humanitära katastrofen i Syrien måste få ett slut « fridasimonsson

  2. Pingback: Syriens president Al-Bashar måste bara avgå! « Yacob Rajes

  3. Pingback: Dags att rikta blickarna mot Syrien! | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

  4. Pingback: Shout out for Syria | Niklas Smith

  5. Pingback: Safari! « idamork

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s