Det nya Europa – Islamofobi

ISLAMFOBI

De främlingsfientliga partierna pratar om islamisering av Europa. Hur många gånger har vi inte hört SD påstå detta? Men har ni någonsin tänkt på vad det uttrycket egentligen betyder? Det verkar nämligen vara okej att säga att Sverige håller på att islamiseras. Men om man skulle byta ut ordet islamisering mot judefiering, vore det då lika accepterat?

Det är ganska svårt att tro med tanke på Västeuropas historia. För vi känner igen den här retoriken från Nazityskland. Men om vi då vet vår historia, om vi då lovat att Förintelsen aldrig, aldrig ska få ske igen, hur kan vi då tillåta oss sådan hets och förföljelse av muslimer? Är inte hat lika avskyvärt oavsett vilken målgrupp som utsätts för det? Varför finns det ingen samhälleligt tabu mot islamofobi som det finns mot antisemitism, åtminstone i Västeuropa.

En kille som föds i Sverige, växer upp i en förort och råkar ha föräldrar med utländsk bakgrund, är han mer belägen att bli kriminell än du eller jag? Tydligen enligt alla islamofober. Det är biologiskt betingat med andra ord. Hm, intressant tanke. Ändå blir etniska svenskar kriminella. Är de bara ett undantag? Är det slumpen att de blir kriminella? Nej, självklart inte. Att påstå det skulle vara att förenkla hela problemet och förbise det komplexa i kriminalitet i ett samhälle. Människor med sämre ekonomiska och sociala förutsättningar har större risk att hamna i kriminalitet. Det är  bevisat. Men det spelar ingen roll om du heter Johan eller Ahmed, du kan bli kriminell oavsett vilket för eller efternamn du bär. Istället måste samhället arbeta för att inga människor ska lämnas bakom. Ingen ungdom ska känna att de inte har hopp inför framtiden. Genom att bygga ett stadigt samhälle där alla har lika möjligheter att lyckas så minimerar vi också risken för både motsättningar och hopplöshet.

Toleransen för andra kulturer minskas för varje dag som går. Det är märkligt. För det verkar helt okej att vara kristen, att fira jul och att bygga nya kyrkor. Men så fort du vill använda din rätt till religionsfrihet och vara muslim, fira ramadan och bygga moskeér så fler får utöva sin tro, då är det inte bara nej utan det är tvärstopp. I Schweiz röstar folket igenom ett förbud av minareter, i Frankrike röstar parlamentet igenom burkaförbud och i England härjar English Defence Leaugue ute på gatarorna som fotbollshuliganer men med politiskt budskap. Det är en sorglig utveckling som expolderade efter 11 september.

Islam är inte något enhetligt och muslimerna är inte en enda stor grupp av fiender. Självklart finns det fortsatta möjligheter för militanta terrordåd från folk med muslimsk bakgrund, dessa är precis lika stora som möjligheterna att någon annan människa med en annan bakgrund, tex svensk, står bakom ett terrordåd.

Det är dags att se en helhetsbild. En bild av ett samhälle som drivs av motsättningar istället för gemenskap. Ett samhälle som stänger människor ute, som tillåter hatet att gro och klyftorna mellan människor att öka. Ett samhälle som stämplar och kategoriserar människor och som värderar vissa som mer värda än andra. Nu är det dags att vi ändrar den bilden, att vi förändrar attityden och skapar ett samhälle där alla människor ses som en möjlighet och inte en belastning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s