Rösta för en utrikespolitik värd namnet

“Bildt vägrar uttala sig om de två svenskarna”, så lyder en rubrik i GP om de två svenska journalister som sitter fängslade i Etiopien. Känner ni igen detta? Svenskar som försöker rapportera om brott som begås, människor som förtrycks och yttrandefrihet som kränks men svaret de får om de råkar i regimens klor är tyst diplomati från Bildt och svenska regeringen. För 10 år sedan greps Dawit Isaak. I 10 år har hans familj levt i ovisshet om Dawits tillstånd och Eritrea har kunnat hålla honom fången utan att erbjuda honom en rättvis rättegång. Är det såhär Sverige står upp för demokrati och frihet? Genom att driva en tyst diplomati som inte leder någon vart utan bara gör diktaturer nöjda då de får fortsätta med sitt förtryck mot människor.

Carl Bildt är fast i en konservativ syn där Sverige aldrig vågar ta egna intiativ utan är knähund åt EU och andra stormakter. Trots detta klappar vi oss för bröstet och är himla nöjda över oss själva, Sverige är ju trots allt ett föregångsland… Om Sverige hade varit ett föregångsland och drivit en AKTIV utrikespolitik hade man förstått att tyst diplomati i fallet Dawit Isaak INTE kommer att leda nån vart.

Storbrittanien råkade ut för en liknande sak när två brittiska medborgare blev gripna i Eritrea. Vad gjorde man? Ja inte satt man och rullade tummarna. Nej, man gick till offensiv, införde reseförbud och sanktioner och krävde att de två medborgarna skulle släppas. Resultatet av denna politik som enligt Bildt kan förhindra ambassadörernas arbete? De blev frisläppta.

Sverige ska vara en parlamentarisk demokrati. Det innebär att våra folkvalda politiker ska representera oss medborgare i Sverige. Det stämmer verkligen inte in på vår kära utrikesminister. För hur kan en hel regerings politik bli en enda persons politik? Fyra partier sägs vara överrens om den politik som förs av den borgerliga regeringen. Ändå är det bara en person som hörs, de andra blir totalt överkörda och Moderaterna är för ointresserade för att bry sig om utrikespolitiken. De tycker ansvar och finanser är det enda viktiga och lämnar gladeligen Sveriges utrikespolitik i Carl Bildts öde…
Det känns allt annat än tryggt.

Sverige behöver en ny kurs. Vi behöver bli det där föregångslandet. Landet som förknippas med kampen för mänskliga rättigheter, för frihet och för demokrati. Landet som står på de svagas sida. Rösta för en ny regering 2014.
Rösta för en utrikespolitik värd namnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s