Inga val vinns på avbytarbänken

Alltså, ibland är det svårt att sätta ord på vad man känner. Just nu är Socialdemokraterna svåra att sätta ord på. Jag tror dock att det sinnestillstånd partiet nu befinner sig i skulle defineras som förvirrat och möjligtvis en aning ostabilt. S deltog inte i kvällens partiledardebatt. Rätt enligt vissa, fel enligt de flesta jag talat med. Ett svek mot väljarna och demokratin på flera sätt enligt mig. Visst, jag förstår att det inte är så värst kul att ställas på samma sida som SD men för guds skull S och V, har ni inte lärt er att politik handlar om vad man faktiskt säger och gör, inte om ett sandlådekrig á la dagisåldern?

Det största hotet mot demokratin är inte att S och V står bredvid SD. Det är när dessa två partier inte deltar i debatten alls, när demokratiska partier nekar folkvalda partiers existens och istället för att visa varför man ska rösta på ett parti som står för alla människors lika värde vänder andra kinden till för man är rädd att fällas av guilt by association. Jag kan försäkra er, Juholt och Ohly, att Sveriges befolkning vet att ni inte tycker som Jimmie Åkesson. Era partier har ju trots allt kämpat för alla människors lika värde i över 100 år, så det kommer nog inte som någon chock att ni tycker annorlunda än SD.

Vi måste ta debatten mot främlingsfientlighet och rasism men även mot alliansens politik. Det farligaste som finns är passivitet. Vi vinner inte några val på avbytarbänken och Sveriges befolkning behöver nu, mer än någonsin, veta vad socialdemokratin vill med samhället och vilka lösningar vi faktiskt har på människors problem. Det agerande som vi såg ikväll var att spela borgerligheten rakt i händerna. Spel mot öppet mål för Reinfeldt & Co då det inte finns någon granskande eller kritisk opposition och SD blir martyrer då “etablissemanget” än en gång visar att man inte tänker erkänna SD som ett folkvalt parti (de är ju faktiskt det, hur mycket vi än vrider och vänder på det)

Sverige behöver en stark opposition inför 2014. Vi behöver en socialdemokrati som inte är menalt förvirrad utan som tar debatterna, går i ledet för ett bättre Sverige och som presenterar ett alternativ för alla de människor som tröttnat på högerns version av vad ett föregångsland bör vara.

Advertisements

One thought on “Inga val vinns på avbytarbänken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s