Vi måste visa fördelarna med grön utveckling

Mitt tilltänkta inledningsanförande till miljödebatten med alla politiska ungdomsförbund, under Powershift, 7-9 oktober.

Jag skulle vilja säga att det enskilt största problemet i dagens politiska debatt är hur man separerar miljö- och klimatfrågan från andra politiska områden, men framförallt från frågan kring hur samhället ska se ut. Vi måste få in ett miljöperspektiv inom alla områden. När vi pratar bostadsbyggande, hur vi skapar nya jobb eller framtidens skola ska det finnas med ett miljöperspektiv såväl som jämställdhetsperspektiv.

Men när vi pratar om världens miljö- och klimatproblem måste vi inse att folkligt engagemang är och måste vara grunden. Klimatfrågan är alltför viktig för att inte medborgarna själva ska känna sig delaktiga i strävandet mot ett hållbart samhälle. Klimatutmaningen kräver stora omställningar av samhället men det handlar också om att betona fördelarna av en grönare utveckling. Miljödebatten tenderar ibland att endast handla om att vi måste göra stora uppoffringar för att rädda miljön. Visst behöver våra konsumtionsmönster ändras men när budskapet enbart handlar om tvång och uppoffringar blir det svårt att väcka folks entusiasm.

Min pappa och jag brukar ha heta diskussioner kring miljöpolitik. Han brukar säga: “Varför ska jag sluta köra bil när Liseberg fortfarande har 1 miljon lampor tända varje jul eller när lastbilar från hela Europa fortsätter åka igenom Sverige varje natt? Det spelar ju ingen roll om jag gör något så länge de inte tar ansvar” Jag håller inte med i hans resonemang men förstår vad han menar. För varför ska en enda individ börja åka kollektivt eller ha köttfri måndag när de värsta miljöbovarna verkar vara några andra. Jo, för att en enda människa kan göra skillnad. Det är där politikens ansvar kommer in. Vi ska inte ge människor dåligt samvete utan skapa förutsättningarna för alla att kunna vara med och bidra med det lilla de kan i sin vardag. När det gäller miljön så måste politiken visa att även om vi inte kan rädda hela planet så kan vi göra vår del.

Vi måste visa fördelarna med grön utveckling och varför Sverige borde gå först när det gäller detta. Tänk vilka möjligheter och fördelar Sverige skulle ha gentemot andra länder om vi investerar i gröna jobb, förnybar energi och utbyggd infrastruktur för tåg och kollektivtrafik. Vi kan bli bäst i världen inom miljöområdet och visa att ett hållbart samhälle kan bli precis lika viktigt för Sveriges utveckling som framväxten av välfärdssystemet har varit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s