Svensk utrikespolitik befinner sig i moment 22

Svensk utrikespolitik befinner sig just nu i ett moment 22-läge. Å ena sidan har man en regering som till synes styrs av en människa (Carl Bildt), visserligen med undantag från frågan kring palestinskt medlemskap i UNESCO som styrdes av en annan människa (Jan Björklund). En regering som röstar nej till medlemskap för Palestina fastän resten av världen röstar för. Sverige har en historia bakom sig av internationell solidaritet och att ständigt stå upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Att fördöma förtryck och stötta de svaga men framförallt stötta de människor som lever under fötryck. Detta är samma Sverige som röstar nej till palestinerna. Att bygga upp ett gott anseende internationellt kan ta flera år men att rasera detta anseende kan ta en minut.

Samtidigt så har den socialdemokratiska oppositionen inte levererat på länge. Ibland tycks Urban Ahlin och Carl Bildt vara bästa kompisar vilket är märkligt då den politik Bildt för inte är förenlig med socialdemokratisk utrikespolitik nånstans. Eller ja, det var iaf vad man trodde. Som SSU:are känner jag en oro över vart den socialdemokratiska färdriktningen är på väg rent utrikespolitiskt. Det känns mest som att vi lever på gamla meriter och samma ord som vi hade under den tid då socialdemokratin gjorde allra störst avtryck internationellt. Det har vi inte råd med.

Nej, för mig som brinner för internationell politik känns det tragiskt att se den utrikespolitik som just nu förs av Sverige.
Det är dags för oss att våga stå upp för de värden vi sägs bry oss så mycket om.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s