EU – något att satsa på?

EU. Få frågor engagerar som EU. Folk tycker både det ena och det andra, diskussionerna verkar aldrig ta slut och kraven på EU:s avskaffande har inte direkt minskat i och med eurokrisen. Men vilken kunskap finns om EU egentligen? Precis som FN så är EU en organisation som det är lätt att tycka vitt och brett om men det är sällan dessa argument är understödda av riktig, korrekt fakta. Kunskapen är helt enkel för låg.

Dessa organisationer och dess funktion  är inget man lär sig över en kafferast. Det är otroligt komplexa instutioner. Man måste inte bara förstå hur EU fungerar både politiskt, ekonomiskt och organisatoriskt utan man måste även förstå dess historia och syftet bakom EU:s grundande.

Det finns mkt att kritisera, jag är den förste att vara extremt hård och kritisk mot EU och dess bristande funktion idag. Finns många exempel på organisationens brister. Fiskeavtalet med Marocko, som bryter mot folkrätten och ockuperar Västsahata, är ett av EU kolossala snedförvridna politik. Jordbrukspolitiken ett annat stort övergrepp mot afrikanska länder. Man kan lugnt säga att EU inte lever som de lär, för frihandel gäller uppenbarligen inte för de länder som skulle kunna utkonkurrera europeiska länder. Vansinnigt!

MEN, what to do? Ska vi vara apatiska och endast gnälla på EU? För det känns som att vi gjort det de senaste åren. Jag vill absolut se ett annat EU, ett EU som faktiskt värnar om mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och som vågar stötta människors kamp för demokrati och frihet världen över men också vågar fördöma de regimer som försöker förneka människor denna rätt genom förtryck och våld. Men det är dags för en konstrukiv debatt kring EU.

Maria Wetterstrand sa såhär: “MP var tidigare emot EU och ville att man skulle avskaffa EU och bygga upp något annat i dess ställe. Men jag har insett att vi har inte tid för detta. Vi har inte tid att ta bort EU och försöka enas om något nytt samarbetsorgan. Vi får göra det bästa av det vi har.”

Hon har rätt. För det finns så många frågor som inte har råd att vänta på svar, vi behöver lösa detta nu. Inte imorgon eller om ett år. Utan här och nu. Låt oss starta med att reformera EU istället för att bli apatiska åskådare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s