Jag vill inte störta Juholt eller framhävda mig själv. Jag är bara jäkligt trött på att inte få prata politik.

Socialdemokraternas höst kan väl sammanfattas såhär:
Nu kan kan det inte bli värre.

Tydligen inte. Efter partistyrelseledamoten Anders Johanssons sms där han kritiserar Juholt och bristen på en tydlig socialdemokratisk riktning har en hätsk diskussion utbrustit. Anders kritiserar även Juholts val att gå in i en screaming match mot SVT. Jag kan inte annat att tycka att mycket av det Johansson lyfter fram är befogat men framförallt är det viktigt och befriande att en ledande socialdemokrat vågar gå ut och lyfta dessa frågor då de är av högsta relevans för ett parti som har det lägsta förtroendet på länge. Då funkar det inte att lägga locket på och tro att människor nöjer sig med det.

Visst är det olyckligt att sms:et nådde Expressen men den hets som pågår mot Johansson är ju både pinsam och förödande för partiet. Motreaktionerna i stil med “försvinn ur partiet”, “förbannade slynglar”, “hoppas han får på käften” är ju helt sjuka. Man MÅSTE få kritisera partiets ledning de senaste veckorna, speciellt när det är befogat då det varit under all kritik och påverkat vårt partis trovärdighet.

Sen kan man önska att det sker internt i första hand men att köra på “inga kommentarer” fungerar inte. Att inte kunna kritisera det håll Socialdemokraterna och dess ledning är på väg emot visar inte bara på en oerhörd brist på självinsikt utan snuddar på epitetet “sekt”. Man måste skilja på sak och person. Anders Johansson kritiserar den politik och det ledarskap som förs, inte Juholt som person. Konstruktiv kritik är något vi måste förespråka alla dagar om året. Personangrepp däremot är en helt annan femma och något som inte hör hemma på denna nivån.

Många säger att detta borde skötts internt, bla bla bla. Jo, det kan man ju tycka. Problemet i vårat parti är att man inte får något gehör för den kritik man ger såvida inte media får nys om det (nej, Anders läckte inte sms själv) För konsekvensen för den som kritiserar internt är mer sannolikt att han eller hon har bränt sina broar i partiet för alltid vilket är oerhört tråkigt och inte nyanserat någonstans. Här kan man snacka om normer och strukturer som behöver ses över.

Vi hade inte behövt blanda in media i något av detta om vi hade haft ett öppet och lyssnande klimat inom partiet där faktiskt människor som sitter på reell makt att påverka och förändra partiet hade lyssnat. Det räcker inte att det finns många kloka personer inom partiet ute i landet så länge de som sitter högst upp med makten att besluta inte är villiga att förändra och förnya.

Vill avsluta med att säga att nej, jag är inte ute efter att störta Juholt eller framhävda mig själv . Jag är bara jäkligt trött på att aldrig lär sig att tillåta människor som framför missnöje och kritik samt att vår politik i dagsläget är non-existing. Jag är trött på att behöva prata om Juholt och den socialdemokratiska ledningens fullständiga kollaps och brist på fungerande ledarskap istället för att berätta för människor varför de borde rösta på Socialdemokraterna 2014.

Jag vill vinna valet 2014 och jag hoppas att Socialdemokraterna vill det med!

Advertisements

One thought on “Jag vill inte störta Juholt eller framhävda mig själv. Jag är bara jäkligt trött på att inte få prata politik.

  1. Svårigheten att kritisera och därigenom kommunicera internt kommer från den manliga och toppstyrda maktstrukturen. Det förefaller ganska orimligt att det enbart skulle komma ifrån en brist på självinsikt inom partiet. Befriande om något skulle vara om denna odemokratiska maktstruktur inom partiet blev föremål för debatt och fick kritik. Att det upplevs att “locket läggs på” är ganska naturligt när det gäller all kritik som kan upplevas negativ, särskilt detta sms som utan tvekan var personligt riktat och inte enbart en konstruktiv kritik. Och att det sedan läckte ut i media väckte naturligtvis ett ramaskri som ju inte heller ska vara personligt är mycket olyckligt. Men viktigt att tänka på är att ett öppet och lyssnande klimat inom organisationen kräver ett upplösande av just denna maktstruktur dominerad av äldre vita män.
    Så något som är säkert är att Arbetarepartiet Socialdemokraterna behöver en ständigt närvarande debatt och kritik inom sig gällande ideologiska och demokratiska frågor men inte knivar i ryggen partikamrater emellan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s