Snart bär det av till de västsahariska flyktinglägren!

Den 19 november åker en delegation från Sverige bestående av mig, Mohamed Hama Ali och Natasa Mirosavic från SSU:s Västsaharanätverk, Dagens Arenas chefredaktör Magnus Åsblad och riksdagsledamoten Sara Karlsson till de västsahariska flyktinglägren i Tindouf. Vi åker dit för att genomföra seminarier, knyta kontakter och ta med oss våra erfarenheter tillbaka till Sverige så vi kan fortsätta arbetet för ett fritt och självständigt Västsahara.

Västsahara är till två tredjedelar ockuperat av Marocko sedan 1975. De västsaharier som lyckades fly bor sedan dess i flyktingläger i Algeriet. Västsahara, tidigare spansk koloni, står på FN:s lista över länder som ska avkoloniseras. Sedan 1991 finns en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Vapenvila råder mellan Marocko och den västsahariska befrielserörelsen Polisario sedan dess. Någon folkomröstning har dock inte ägt rum på grund av Marockos vägran att acceptera ett självständigt Västsahara. Frankrike och USA är Marockos främsta supportrar. Marocko är en av EU:s största mottagare av ekonomiskt stöd. I maj 2006 undertecknade EU ett sensationellt fiskeavtal med Marocko, där de västsahariska vattnen är inkluderade. Detta strider mot internationell lag.

Sverige bör som första europeiskt land erkänna ett självständigt Västsahara. Det är inte bara rimligt utan det är en rättighet som det västsahariska folket har all rätt till.

Hanna Lindquist,
Internationell ledare, SSU Göteborg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s