20 november – Västsahararesan

20 NOVEMBER 2011
Efter välbehövlig sömn, vi nådde lägren vid typ 03.00 kanske var det dags att gå upp vid 10 igen. Västsaharisk frukost bestående av kaffe, varm mjölk, baguette, marmelad, smör intogs. Vi fick träffa vår tolk för första gången. En trevlig tjej vid namn Whaba och sedan bar det av mot Rabuni där alla myndigheter , Polisarios kontor och Högsta domstolen m.m. finns. Där träffade vi UJSARIO:s ordförande Musa Salma. De har precis löst det så att de har tillgång till internet dygnet runt. En dyr men fantastisk investering och de var väldigt nöjda så vi blev hela tiden erbjudna att låna internetet. Och när man är ute i öknen utan tillgång till internet så bangar man inte internet.

Vi blev bjudna på lunch bestående av pommes, kyckling, linsröra, bröd m.m. Det sjuka är att de inte saltar sin mat, känns alltid fett skumt. Men det finns dock en anledning till det! Det är för att deras eget vatten är ganska salt så de får redan salt genom att dricka det men eftersom vi dricker flaskvatten så behöver vi ju salt.


Vi åkte sedan vidare till ett center där de dokumenterar alla som blivit bortförda/dödade av marockansk militär. Där fick vi se många bilder och vi skrev även på “No Shame Wall”, precis som många SSU:are innan oss gjort. Jag passade på att skriva i gästboken där jag skrev hur mycket jag beundrar deras tålamod, vilja och mod och att det västsahariska folket alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta. Deras kamp är SSU:s kamp.
Dagen avslutades med att prova på den klassiska teceremonin som västsaharierna gör.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s