22 november – Västsahararesan

22 NOVEMBER 2011

En väldigt spännande och intressant dag. Vi åkte till Smara, ett större flyktingläger, där vi dels besökte en skola där de bedriver undervisning i spanska, datakunskap, franska och även fritidsaktiviteter för de mindre barnen. Sedan träffade vi den FANTASTISKE doktor Castro (nej, inte Fidel) som varit med och byggt upp ett center för barn och ungdomar med mentala handikapp. Det fungerar nästan som ett kooperativ där barnen är delaktiga i allt. Barnen lär sig att de måste göra samma saker som alla andra (tex borsta tänderna)

Det fantastiska med Castro är hans otroliga engagemang och den vilja han hade. Han var långt ifrån överlägsen, han såg inte på sig själv som mer värd eller bättre än alla andra. Han deltog precis på samma villkor som alla andra, denna vecka hade han kökstjänst tillsammans med 3 andra barn. Med andra ord gjorde Castro precis samma sysslor som alla andra. I slutet av vår rundvisning så var det så slående hur STOLT han var över vad de lyckats åstadkomma. Centret är verkligen unikt, inte bara för att det finns i ett flyktingläger utan generellt sett i välfungerande samhällen som till exempel Sverige. Ni vet, när man går in i ett rum kan man ganska snabbt avgöra om personen i fråga har karisma, utstrålning, engagemang, energi med mera. Med Castro förstod man direkt att han hade något speciellt! De flesta av oss lämnade centret tårögda.
Så fint.

Vi hann även träffa talmannen av parlamentet. En otroligt insiktsfull man! En av de bästa sakerna han sa var angående de som ifrågasätter Västsaharas förmåga att kunna administrera och organisera en egen stat när de blir självständiga:

“Vi har visat att vi kan administrera även under de värsta förhållanden såsom i ett flyktingläger, varför skulle vi inte klara av det när vi blir självständiga och får tillgång till allt som vi inte har nu?”

Sara höll sitt seminarie kring det politiska systemet i Sverige och vår nuvarande situation. Efter det åkte vi till Kvinnokooperativet där vi köpte lite saker för att stödja deras verksamhet. Jag köpte en bordsflagga med den västsahariska flaggan på samt en oerhört fin sjal! Kan säga att jag troligtvis var ganska trött på slutet av denna dag då jag typ slocknade som en glödlampa. Kommer bara ihåg att jag läste om hinduismen och sen vaknade jag nästa morgon…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s