Tomorrow we leave

Näst sista dagen här på Zanzibar. Tiden går verkligen snabbt när man har roligt. Resan hit har nog varit den mest otroliga i hela mitt liv. Det säger jag varje gång jag är ute och reser… men tror faktiskt det stämmaer denna gång! Har upplevt så mycket, sett så mycket och träffat helt enastående människor som satt stort avtryck hos mig.

Vi har blivit mottagna på ett helt fantastiskt sätt. Mellan alla palmer, den tryckande värmen och det turkosa havet är det lätt att glömma bort att bortom paradiset finns en verklighet. En verklighet som är ständigt närvarande för invånarna på Zanzibar. Det är en verklighet som består av att inte ha råd att bygga klart sitt hus, gå flera kilometer för att hämta vatten som inte ens är drickbart och att inte alltid kunna skicka sina barn till skolan för att familjen inte har råd. Det är en verklighet där ungdomar tvingas ta arbeten på hotellen, stränderna eller på gatan istället för att studera vidare på universitetet.

Det är verkligen allt som finns om man vågar kolla bortom turistlivet. Samtidigt som det gör ont i hjärtat att se så hyser jag en så stark beundran för dessa människor energi, vilja, kreativitet, hjärta, överlevnadsinstinkt och förmåga att få allt att funka trots alla hinder som kommer i deras väg.


Jag och Ali.

Idag var vi bjudna på lunch av byn Uroas hövding Ali. Det var en oerhört fin gest och kändes ganska stort att verkligen få komma nära lokalbefolkningen på det sätt som vi fått göra. Hövding kan ju tyckas låta ganska gammaldags men funktionen är inte detsamma som förr. Ali fungerar mer som medlare, kommunicerar information vidare till distriktet och myndigheter och finns helt enkelt till invånarna i Uroas förfogande.

Vi fick även en rundvandring och jag pratade mycket med Sijuiis bror Musa om utbildningssystem och hur det ser ut i Sverige kontra Zanzibar. Han är engelskalärare så vi pratade en hel del om hur man kan förbättra och utveckla pedagogiken inom skolan. Riktigt intressant. Allt som allt var det en fantastiskt bra avslutning på vår vistelse här på Zanzibar. Imorgon åker vi runt 15.00 så det lär bli en lugn förmiddag.
Ska försöka insupa de sista härliga intrycken av Zanzibar så gott det går!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s