Stormen är inte över bara för att kapten Löfven axlat rodret.

Så. Då var det klart. Konflikterna har lagts åt sidan. Mediadrevet har upphört. Enigheten kring vikten av en öppen process är stor. Allt borde således vara frid och fröjd? Nja, rikigt så enkelt är det inte och jag vill höja ett varningens finger till de som tror att stormen nu har lagt sig och att den Socialdemokratiska skutan nu är ute på fritt hav.

Idag valdes Stefan Löfven till ny partiledare för det Socialdemokratiska arbetarepartiet. Stefan var IF Metalls ordförande. Bra tänker kanske de flesta, äntligen en riktig arbetare för ett riktigt arbetareparti. Det behöver dock inte betyda något i praktiken. En partiledare för Socialdemokraterna har en viktig roll i att förmedla partiets visioner och mål i frågor som arbete, ekonomi och välfärd men ett frihetsparti som Socialdemokraterna får inte heller glömma av alla andra viktiga områden rörande jämställdhet, mångfald, utbildning, miljö m.m.

När det gäller den öppna processen så hoppas jag innerligt att detta faktiskt blir av. Att vi tar det på allvar. Att vi inte nöjer oss nu, bara för att vi råkar tycka att partistyrelsen och VU har valt en ganska bra partiledare. För oavsett hur bra Löfven är går det inte att konstatera annat än att han är den typiske socialdemokraten i en ledande position på många sätt. Vit, medelålders, arbetarbakgrund som kan de s.k. “hårda frågorna”.

I framtiden måste vi välja partiledare, inte bara baserat på vad som känns tryggt och säkert, utan även på vad som kan utveckla och förnya socialdemokratin. En person som kan bredda socialdemokratisk politik och förena de klassika frågorna som arbete, välfärd och ekonomi med perspektiv utifrån miljö, jämställdhet och mångfalds aspekter.
Allt annat vore att skjuta sig själva i foten.

Det finns inget som säger att Stefan Löfven inte skulle  kunna vara  rätt man, på rätt plats, i rätt tid. Det kan mycket väl vara så. Men det är också viktigt att inte förvänta sig underverk av Löfven – han är ingen Messias. Socialdemokraternas problem kan inte lösas av en person, ett pressuppbåd eller ett misstag från borglighetens sida. Socialdemokratins framtida utmaningar är många, stora och svåra men absolut inte olösliga. De enda som kan anta dessa utmaningar och avgöra partiets öde är Socialdeokraterna själva.

Det känns som att det kan vända nu och Löfven kan vara personen vid rodret när det händer. Men jag vill inte ta ut segern i förskott. Säg inte hej förrän du hoppat över bäcken lyder ett klassiskt ordspråk. Mycket finns fortfarande kvar att bevisa, både för Stefan Lövfen och det Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Därför tror jag det är farligt med den nästintill sagolika glorfiering och hybris vissa gjort uttryck för sedan Löfven blev vald.

Jag är naturligtvis glad att vi nu valt en person som verkar kunna ena och samla partiet men när vi glorifierar allt för mycket tenderar vi att lägga en nästintill omöjliga förväntninagar och börda på en persons axlar. Förväntningar som få lyckas uppfylla. Vi måste vara realistiska också. Vi kämpar i motvind just nu men inget är omöjligt. Det är bara tillsammans som vi kan gå stärkta ur den kris som partiet befinner sig i.

Jag kan se att ljuset och lugnet närmar sig bakom horisonten och att skutan mycket möjligt är på väg ut på fritt hav under klarblå himmel.
Men innan vi kan hissa seglen och åka mot solnedgången väntar idogt arbete och en vilja från varje socialdemokrat på skutan att vara med och utveckla framtidens politik för framtidens Sverige.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s