MED OLOF PALME IN I FRAMTIDEN

Ikväll går Ernst Wigforss-seminariet av stapeln i Göteborg.
Årets tema är: Med Olof Palme in i framtiden.
Att säga att mycket har förändrats sedan dess är ingen underdrift. Världen har globaliserats, den internationella arenans aktörer har interagerats och  Sveriges röst ute i världen har minskat. Så, vad har hänt sedan Olof Palmes tid?

Jag har aldrig dyrkat Palme på samma sätt som många andra jag känner gör men jag hyser en stor respekt och beundran över den slagkraft Palme besatte och på det sätt som han tog världen in i Sverige och Sverige ut i världen som Stefan Löfven så klokt formulerade det. Den utrikespolitik Sverige bedrev då var en utrikespolitik att vara stolt över. Allt blev inte som det var tänkt. En del av de frihetskämpar som Sverige med Palme i spetsen stödde visade sig senare förvandlas till det motsatta. Men det som är viktigast är det faktum att Sverige då stod upp på de förtrycktas sida.

Idag ser dock svensk utrikespolitik annorlunda ut. Sverige är inte längre den självklara rösten för människors frihet och istället säljer vi vapen till diktaturstater,  utövar tyst diplomati och förpassar vårt ansvar till EU och FN. Det är en utrikespolitik utan värdighet. Det är inte bara Sverige, ledd av den borgerliga regeringen som lämnat utrikespolitiken vind för våg. Det Socialdemokratiska partiet har bedrivit en utrikespolitik utan udd, utan förankring i partiets grundläggande värderingar och mest följt Bildts ledband.

Jag skäms. Det är inte värdigt ett parti som Socialdemokraterna att inte föra en anständig utrikespolitik genomsyrade av våra grundvärderingar frihet, jämlikhet och solidaritet. 

Därför är det en ära att ikväll få motta Ernst Wigforss-stipendiet med bla Jan Eliasson och Ingvar Carlsson som medverkande i ett seminarium som genomsyrar Olof Palmes anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s