EN KVÄLL OM MÄNNISKAN OLOF PALME

Det var en mycket fin kväll igår. Jag har träffat både Ingvar Carlsson och Jan Eliasson tidigare men det var ändå lite andra omständigheter denna gång. Det var verkligen en kväll i den internationella politikens anda men också en kväll som hedrade Olof Palmes 85-årsdag på ett mycket fint sätt.

Först ut var Ingvar Carlsson och Jan Eliasson som berättade om deras minnen av Palme i egenskap av att ha arbetat oerhört nära honom. Det var minnen som vittnade om en person med hög arbetsmoral som hade en fantastisk förmåga att entusiasmera och engagera sina medarbetare. Men Palme var också väldigt mån om sina medarbetare. Eliasson berättade om en händelse då han höll i Apelsindansen under barnkalaset för sin 5-årige son och Palme ringer helt plötsligt och undrar om inte han kan komma till kontoret.

“Det är ett brådskande ärende”meddelade Palme. Så, Eliasson hoppade in i bilen och åker mot kontoret där Palme väntar. När han kommer in utbrast Palme: “Åkte du ifrån ett barnkalas för att träffa mig? Säg inget till Lisbeth!”. Sedan gick han in i rummet där han förvarade presenter han fått på olika resor runt om i världen och kom tillbaka med en stor rökelsesak som han bad Eliasson ge till sin son.

Palme var också otroligt tävlingsinriktad och Carlsson berättade om en gång då de två varit ute och åkt längdskidor. De skulle åka en ganska lång sträcka så Ingvar insisterade på att de skulle ta det lugnt den första biten men Palme tutade på ganska rejält ändå. Då kom en ung tjej och åkte förbi dem båda. Palme som den tävlingsmänniskan han var försökte direkt haka på henne men vad han inte visste (till skillnad från Ingvar) var att det svenska juniorlandslaget hade träningsläger där under den helgen de var där.

Det var som sagt väldigt många fina, rörande men framförallt roliga historier kring Palme. Men jag ska delge två till som fastnade lite extra hos mig. Det första är vilken enastående anpassningsförmåga och förståelse Palme hade för omvärlden och andra kulturer. Det var under medlingen mellan Irak-Iran som detta framkom lite extra. Eliasson var med på mötena som en av Palmes allra närmsta medarbetare och det var ett tillfälle då den andra sidan ansåg att ett brott begåtts och att FN skulle åtgärda detta.

“Det skulle blivit en mycket märklig situation då straffet man ansåg var rättfärdigt skulle vara spöstraff. Skulle FN då utdela spöstraff? 30-40 till generalerna och 20-30 till soldaterna. Då sa Palme att det måste ju finnas något i Koranen som kan hindra detta och bad vår enda muslimska medarbetare att läsa Koranen för att hitta ett lämpligt stycke. På morgonen dagen efter kom vår medarbetare in, trött men oerhört lyrisk och sa att han hade hittat ett exempel som motbevisade deras tes.” Jan Eliasson

Eliasson berättade att det förekom flera gånger att Palme började en förhandling med att läsa en lämplig Sura och det blev mycket uppskattat från den andra sidan. Palme förstod vikten av att kunna förstå andra kulturer och han läste själv Koranen för att få förståelse för deras utgångspunkt och sätt att tänka.

Sist men inte minst så  var Palme både en briljant retoriker och duktig skribent. “Det finns de som kan tala men inte skriva och så finns det de som är fantastiska på att skriva men talar mediokert. Men så finns det dem som behärskar både tal och skrift. Sådan var Olof.” 

“Jag var inte bara Palmes medarbetare utan även en av hans talskrivare. Vilket var väldigt frustrerande. Som Ingvar nämnde innan så var Olof en mästare med ord och han kom ständigt med nya formuleringar. Hade man tur så hade han tagit med det första stycket.  Däremellan hade han svävat iväg någonannanstans. Ofta tog han en del av det sista stycket bara för att trösta talskrivaren och efter talen brukade han alltid säga: Men jag fick väl ändå med det viktigaste?” Jan Eliasson

För en person som inte ens var född när Palme dog, än mindre under hans storhetstid så var det en väldigt givande kväll. Det var roligt att få en insikt kring människan Olof Palme, inte bara politikern Palme. Att dessutom få denna unika inblick i Palmes liv genom ögonen på Ingvar Carlsson, som jag beundrar oerhört mycket och Jan Eliasson som är en av de främsta diplomaterna och politikerna Sverige haft är få förunnat och därför känner jag mig extra tacksam för att jag fått den möjligheten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s