BESÖK I SJUKSTUGAN


Sijuis man Kassim översätter åt kvinnorna.


Här är ett av de första tvillingparen som fötts här i sjukstugan.


Riktiga hjältar! Mariam, Siti och Sijui.

På onsdagen under vår vecka på Zanzibar var det dags att besöka sjukstugan i Uroa, det som utgör själva kärnan för Backa S-förenings projekt. Vi blev varmt mottagna av Sijui, Siti och Mariam. Det var många kvinnor som väntade på oss och det dem alla hade gemensamt var att deras barn fötts här i sjukstugan. Först berättade Sijui lite om sjukstugan och vi fick chans att ställa frågor. Det som vi från den svenska delegationen mest var nyfikna över var på vilka behov som fanns och vad som vi skulle kunna hjälpa till med. Det fanns ett behov som uttrycktes väldigt klart och det var att man ville ha en hemoglobinmätare. Tydligen så har diabetes blivit ett växande problem i byn. Varför fler personer kommer in med högt blodsocker idag än tidigare kunde varken Sijui eller någon av de andra men hennes man Kassim spekulerade kring matens betydelse. Invånarna i Uroa får långt ifrån fullvärdig kost.


Introduktion av Solvatten, framförd på ett exemplariskt sätt av Siti och Sijui.


I slutet av dagen testades Solvatten, och visst var det drickbart!


Byns hövding (borgmästare) Ali var där och vi diskuterade Uroas framtid.


Efter en del frågor var det dags att introducera Solvatten. Solvatten är en svensk uppfinning skapad av Petra Vadström. Solvatten består av en behållare som liknar en bensindunke. I behållaren ryms 10 liter vatten och när man fyllt behållaren ställer man den ute i solen och vattnet renas genom ett filter och kan, efter att det kokats upp, användas som dricksvatten.
Sijui och de andra sjuksköterskorna visade hur Solvatten-behållarna fungerar. Responsen från kvinnorna var positiv och tanken är att Sijui väljer ut 5 familjer som får börja att testa behållarna och se vad de tycker. Om det hela går bra kan det i framtiden bli aktuellt att sända ner ytterliggare 70 stycken behållare.

Jag fick möjlighet att prata närmare med två kvinnor, Mgeni Veiai och Khadija Hamza, då jag gjorde ett reportage för tidningen Ny Tid. De berättade om vilken betydelse projektet haft för utvecklingen i Uroa och hur mycket det underlättat för alla kvinnor där. De båda har barn som de varit tvungna att föda i Stone Town men också barn som de kunnat föda här i byn. När de skulle föda inne i stan så var det inte bara praktiska saker som var svåra utan även ekonomiska påfrestningar då var tvungna att hyra bil eller åka dala-dala (lokal buss). Det var även svårt att vara ifrån sina andra barn då de medförde ett stort ansvar och en slags skuld på kvinnornas axlar eftersom det är dem som i huvudsak sköter familj och hem.


Mgeni Veiai och Khadija Hamza.

När vi pratar om förhoppningar inför framtiden hoppas de på en expansion av sjukstugan då antalet invånare i byn ökar för varje år. De hoppas att man kan öka antalet rum för sjuka och gravida. Idag finns endast en säng som kan användas till vila när kvinnorna har fött men om flera kvinnor kommer in för att föda samtidigt får man idag helt enkelt lägga någon på en madrass på golvet.

Även om projektet och samarbetet mellan Backa S-förening och Uroa är långt ifrån över så är projektet redan en slags framgångssaga. Bara det faktum att projektet bygger på ömsesidig respekt och ständig dialog mellan alla involverade i projektet är en viktig nyckel till att vi inte fått se ännu ett misslyckat biståndsprojekt. Även om man stundtals kunde känna sig lite obekväm vid all tacksamhet som visades så blir det ändå tydligt under vår vistelse i sjukstugan att detta inte handlar om en missionsresa eller biståndsturism utan att det finns ett tydligt syfte och strävan för att utveckla hälsan och därmed människors levnadsvillkor – tillsammans med människorna i Uroa. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s