PRAKTIK PÅ SJUKSTUGAN

På fredagen var det dags för min och Almas praktik på sjukstugan. Klockan 10.00 var vi på plats i sjukstugan och det var stor skillnad jämfört med vårt förra besök. Denna gången var det få människor där och väldigt lugnt och harmoniskt. Detta passade oss ganska bra då vi verkligen fick möjlighet att prata med Siti, Mariam och Sijui. De är nöjda hittills med utvecklingen som skett men understyrker samtidigt att det finns mer som behöver göras.

Precis som många av kvinnorna i byn önskar de att se en expansion av sjukstugan och när de tar med oss på rundtur utanför sjukstugan visar de tydligt att det finns en hel del ledig mark att börja bygga på.
Det finns även en del reparationer de skulle vilja se, tex har flera fönster gått sönder och behöver lagas.

När vi kommer in i sjukstugan igen får vi vara med när en gravid kvinna ska HIV-testas och vi har tidigare under dagen varit med när en annan kvinna kom in för att se om hon var gravid. Sijui visar olika instrument som används i sjukstugan, allt ifrån autoklaven där man gör rent alla verktyg efter förlossningar till kylskåpet där man förvarar alla mediciner och vacciner. I slutet av dagen får vi vara med när en liten pojke ska vaccineras och vägas. Det är imponerande vilket noggrann bokföring dem för och vilken fantastisk koll dem har på alla patienter. Innan vi lämnar sjukstugan ger vi dem kläder, leksaker och papper/pennor som vi har med oss och blir väldigt berörda av den fina gesten när dem ger oss två stycken kangas var. Det känns tråkigt att säga hejdå men på något sätt känner vi på oss att vi kommer komma tillbaka!

Mariam, Sijui och Siti berättar om läget i sjukstugan och hälsotillståndet på ön.

Lite varstans hittade man saker som var i behov av reperation

Sijui visar kylskåpet Backa S-förening hjälpt till med finansieringen av samt ett av vaccinerna som de allra yngsta barnen får ta vid 6 månaders ålder.

 

Advertisements

One thought on “PRAKTIK PÅ SJUKSTUGAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s