SEAWEED CENTER – PAJE, 2012

Näst sista dagen innan vi åkte hem blev det äntligen dags att besöka Seaweed Center i Paje. Idéen till Seaweed Center väcktes hos en klass på Chalmers Entreprenörskola år 2009. Uppdraget var att skapa ett projekt som skulle kunna drivas vinstmässigt men med målet att även bidra till att göra samhället bättre. Eftersom en kille i klassen, Erik Gulbrandsen, hade kontakter på Zanzibar kom idéen om att hjälpa de kvinnor som försörjer sig på att samla sjögräs till en väldigt låg inkomst (maximalt 25 USD/månaden).

Dessa kvinnor hade innan projektet började ingen kunskap om affärsverksamhet utan sålde bara vidare råvaran (sjögräset) till mellanhänder som i sin tur kunde förädla  detta. Genom att hjälpa till med byggandet av en tvålfabrik kan nu kvinnorna själva producera tvål och därmed göra större förtjänster i framtiden. Projektet fokuserar på ett långsiktigt samarbete mellan de involverade aktörerna och kommer ha ett specifikt fokus på att stimulera ekonomiska aktiviteter men även sträva efter en öppen inställning för att nå ett likaställt samhälle med fokus på drägliga levnadsvillkor för kvinnorna.

Vi fick först en rundvandring  där kvinnorna visade hur tvåltillverkningen går till. Produktionen sker manuellt där kvinnorna använder sin fysiska styrka för att få igång maskinerna som används. Det var häftigt att få se hur det fick till och även det faktum att maskinerna var såpass enkla visar  faktiskt de goda förutsättningar detta projekt har att lyckas jämfört med andra. Här har man hela tiden utgått ifrån kvinnornas situation och behov. Eftersom tillgången elektricitet är ett stort problem  hade det kunnat vara dumt att ha alltför komplicerad utrustning här nere. Vi gick sedan ner till sjögräsodlingarna ute i havet. De var enorma! Här fanns både odlingar som tillhörde fabriken men också sådana som var kvinnornas privata. Många kvinnor arbetar med odlingarna när vi är där. Det är ett tungt arbete och det får en att inse hur lyckligt lottade vi är här hemma i Sverige.

Kvinnornas engagemang lyser hela tiden igenom och när grundarna bakom Switch, CSR-företaget som till stor del står bakom Seaweed Centers uppbyggnad, berättar om hur processerna gått till visar det sig att kvinnorna arbetat utan lön från projektets start och det är först nu i februari 2012 som första lönekuverten går ut. Men jobbet på Seaweed Center är inget heltidsjobb utan kvinnorna kommer hit 1 dag/veckan och har vid sidan av andra sysselsättningar. Man satsar även på utbildning, såväl i engelska som i marknadsföring och företagsamhet.

Det var ett oerhört intressant och givande besök. Speciellt roligt att äntligen få se projektet på plats efter att ha hört så mycket om det! Det faktum att det finns en långsiktighet i projektet och att man redan nu funderar kring hur man skulle kunna få till ett pensionssystem m.m. är bara det ett stort steg i utvecklingsarbetet och det visar att den bästa vägen till utveckling troligtvis är genom aktivt deltagande.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s