ETT JÄMSTÄLLT SAMHÄLLE ÄR MÅLET

Idag var det den internationella kvinnodagen. En paradoxal dag på många sätt. För vad innebär denna dag egentligen? Är det en dag då kvinnor ska få blommor och ett grattis? Är det en dag då kvinnor ska utmålas som offer?
Är det en dag då manshatet ska framträda allt tydligare?
Nej, jag tycker det borde vara en dag då vi visar på hur ojämställt vårt samhälle och värld fortfarande är.

Det finns många orättvisor kvar i vårt samhälle år 2012. Från 15.51 på dagen arbetar kvinnor gratis. Varje månad tjänar kvinnor 4400 kr mindre än männen. Under  ett helt liv tjänar männen över 2 miljoner kr mer än kvinnorna. Det är sjukt. Varför ska kvinnor tjäna lägre för samma utförda arbete?

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i bolagsstyrelser och andra tunga poster i företagsvärlden. Beror det på att kvinnor besitter mer kompetens? Den som endast hänvisar till kompetens har inte förstått att det faktiskt finns strukturella skillnader och orättvisor som missgynnar kvinnor. Strukturer som stänger kvinnor ute där männen öppnar upp dörrarna för varandra. Det provocerar mig något enormt när folk säger att det bara handlar om kompetens. Hur går det ens ihop? Betyder det att vi inte har några kompetenta kvinnor i Sverige? Det tror jag inte ett ögonblick på.

Sverige är det enda nordiska land utan en kvinnlig statsminister. Sverige är också ett av de länder som haft demokrati allra längst. Betyder detta att vi under alla dessa år inte lyckats få fram en enda kompetent kvinna? Det skulle i så fall vara det löjligaste jag hört. Men att få in kvinnor i politiken och i utvecklingsarbetet i världen handlar inte om att befästa några maktpositioner. Det handlar om att ta tillvara på all den kunskap, talang och kompetens som faktiskt finns i vårt samhälle. Om man systematiskt missgynnar en grupp betyder det att halva världens kompetens går till spillo. Det, om något, vore både ovärdigt och slöseri utan dess like.

Låt oss fortsätta uppmärksamma vikten av jämställdhet. För både kvinnor och män. För hela samhällets gagn. Låt oss hoppas på en värld där alla människors resurser tas tillvara. En värld där kvinnor ses som människor med rättigheter. En värld där båda könen har halva makten och hela lönen.
Ett jämställt samhälle är målet.

Advertisements

One thought on “ETT JÄMSTÄLLT SAMHÄLLE ÄR MÅLET

  1. Kvinnor tjänar inte mindre för samma arbete. Kvinnor tjänar mindre för att de arbetar mindre. Betalar mindre skatt och bidrar mindre till välfärden. Män betalar mycket mer i skatt, men kvinnor är mycket större välfärdskonsumenter. Ca 2/3 av vård och välfärd konsumeras av kvinnor. Vad du vill ha är att kvinnor får samma lön för mycket mindre arbete. Slutsats: män arbetar och kvinnor konsumerar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s