VAPENEXPORT TILL DIKTATURER HÖR INTE HEMMA I SVERIGE

Det har hänt en hel del inom politiken men det är svårt att hinna blogga om det man tycker är viktigt när man har så mycket annat att göra. Men,  jag kan inte låta bli att skriva om de senaste turerna kring Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien. Inte nog med att vi exporterar vapen till diktaturen Saudiarabien för över 2 miljarder kronor, vi tänkte uppenbarligen också hjälpa till med byggandet av en vapenfabrik i landet. Redan här finns det mycket att säga till om och många frågor att ställa.

För det första: Varför exporterar Sverige överhuvudtaget vapen till diktaturer?
För det andra: Kommer regeringen inte ihåg vad som hände i Bahrain 2011 och vilkas vapen som användes?
För det tredje: Går det sätta ett pris, i det här fallet svenska exportkronor, på mänskligt lidande?

Jag skulle kunna rada upp en hel lista med frågor men tror ändå jag fått med de mest relevanta frågorna. Tolgfors försvarar affären med att man gjorde detta för att kunna prata om mänskliga rättigheter med Saudiarabien. Hm. Det gick aldrig upp för regeringen att vapenaffärer å ena sidan och deklarationen om mänskliga rättigheter å andra sidan skulle kunna ses som en aningen motsägelsefullt? Hyckleri vore också ett lämpligt ord.

Det faktum att nuvarande regeringen och oppositionen nu beskyller varandra för avtalet är bara löjligt. Man pratar hellre om formalia som när avtalet slöts, av vem, när det trädde i kraft osv istället för att faktiskt diskutera den riktiga frågan: Varför har Sverige ingått i avtal med en diktatur gällande krigsmateriell överhuvudtaget?
Det är den stora frågan som bör diskuteras.

Sverige säger sig stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati men ändå fortsätter man att exportera vapen till länder som är diktaturer. När ska alla riksdagens partier förstå att det varken är okej eller hållbart i längden att bidra med försäljning av vapen som används mot oskyldiga, civila offer?

Det är dags att ta ett tydligt avstånd från vapenexport. I första hand ska vi inte exportera till diktaturer, i andra hand ska vi sträva mot att på sikt avveckla vapenexporten. Sverige både kan och har möjligheten att omstrukturera sin export till något annat, något som är mer värdigt ett demokratiskt land. Vi har gjort det innan med hamnindustrin, dags att göra det igen med vapenindustrin. En smutsig och girig industri utan respekt för människors rätt till trygghet och liv.

Advertisements

2 thoughts on “VAPENEXPORT TILL DIKTATURER HÖR INTE HEMMA I SVERIGE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s