Socialdemokraternas beslut är ett svek mot både kongressen & västsaharierna

Västsaharas självständighet har sedan länge varit en fråga SSU kämpat för och när man 2009 efter idogt arbete lyckades få igenom kongressbeslut på att Socialdemokraterna tillsammans med de rödgröna skulle erkänna Västsahara som självständigt vid en valseger var det en stor seger. Det var ett tecken på att hårt politiskt arbete faktiskt lönar sig. För SSU var det stort men för västsaharierna var det nog ännu större. För valet 2010 kom inte bara att handla om Sveriges framtid utan även om Västsaharas. Tyvärr förlorade Socialdemokraterna valet och ett svenskt erkännande av Västsahara blev aldrig verklighet.

Steget mot ett erkännande är idag ännu längre. Nyligen backade Socialdemokraterna från sin egna reservation kring ett erkännande av Västsahara. Anledningen? Att SD i sista minut valde att stödja förslaget.  Den retorik som sedan använts av S-ledningen är märklig. Urban Ahlin säger att man “inte vill spela det spelet”. Okej. Men vad vill man då? För om syftet var att minimera SD:s inflytande har man misslyckats fatalt. Snarare tvärtom, för vilka var det som ändrade på sig? Detta ser SD och det bekräftar bara deras drömmar om att bli vågmästarpartiet i riksdagen som kan fälla avgörande beslut.
Men inte bara är det rent strategiskt och kommunikativt att låta sig fällas av SD, det är ett oerhört svek och bakslag mot både kongressen och västsaharierna.

Kampen för ett fritt Västsahara har pågått i många, många år. Kongressbeslutet som togs är ingen garant för att Socialdemokraterna kommer att föra en politik som uppmärksammar och arbetar för människors rätt till frihet i Västsahara. Det har inte minst visat sig just nu. Därför måste SSU och alla andra som vet att ett fritt Västsahara inte bara är en dröm, det är ett måste, fortsatt aktivt opinionsbilda och påverka den politiska riktning som partiet och Sveriges riksdag väljer att ta. Det är ett stort ansvar som inte bara handlar om SSU utan också om Ujsario, Polisario och SADR. Men det är också ett ansvar som SSU inte tvekat inför att ta. Jag är säker på att SSU tillsammans med västsaharierna även fortsättningsvis kommer att ta det ansvaret.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s