FRANSK POLITIK STÅR VID ETT VÄGSKÄL

Första valomgången i Frankrike har nu avgjorts. Segrande ur striden gick Francois Hollande. Det har varit ganska tyst om det franska valet här hemma i Sverige. Det har varit andra saker som fångat vårat intresse, framförallt Breivik-rättegången. Mitt i allt detta tumult  håller något på att hända i ett av Europas viktigaste länder. Fransmännen är uppriktigt sagt urlessa på Sarkozy. Med all rätta. Sarkozy har ända sedan hans popularitet började dala desperat hankat sig kvar vid makten genom att leverera populistiska förslag på löpande band. Det har varit hård retorik och politik där invandrarna varit slagpåsarna. Samtidigt är Frankrike ett land i djup kris. Arbetslösheten är hög och frustrationen över att Sarkozy ökat budgetunderskottet istället för minskat är stor. Det är med andra ord en ypperlig möjlighet för Hollande och Socialisterna.

Vad vill då Hollande? Vad skulle en socialistisk seger betyda? För EU-samarbetet skulle det kunna betyda en kraftig omsvängning som skulle kunna ge eko i hela Europa. Hollande vill bryta den åtstramingspolitik och nedskärningar som präglat EU-politiken sedan finanskrisen. Istället säger hans sig vilja föra en klassisk keynesiansk politik med investeringar i offentlig sektor och satsning ut ur krisen. Det är naturligtvis svårt att säga vad allt detta betyder, både rent konkret om Hollande kommer lyckas genomföra detta vid en seger men också vilket utfall detta skulle ha i praktiken. Men jag tror ändå att det Europa vi ser idag inte mår bättre av de nedskärningar som sker, istället har förakt och misstänksamhet skapats mot både politikerna och marknaden.

Men när vi idag står här inför valdagen i Frankrike finns det också saker som oroar. Både det faktum att Sarkozy fortfarande kan vinna men också vad som händer med Le Pen och Front National efter valet. 18 % är mycket. Det är precis så många röster som Le Pen fick i första omgången. Scenariot som nu utspelar sig tycks vara en dröm för Le Pen. Om Sarkozy vinner kommer Le Pen med all sannolikhet få åtminstone indirekt inflytande, det har vi redan sett tendenser på i Sarkozys skärpta ton mot invandrare och allt mer nationalistiska politik. Om Sarkozy förlorar kommer det bli jobbigt för hans parti UMP. Det kan skapa maktkonflikter och oroligheter internt och det skulle passa Le Pen perfekt att stiga fram som den samlande kraften för högern.
Det är ett skrämmande scenario.

Men det vi sett detta val är troligtvis bara en uppvärmning inför nästa val. Det är då Le Pen kommer gå all-in. Frankrike är på väg mot en farlig riktning och Hollande måste vid seger arbeta hårt, enträget och målmedvetet mot att skapa ett samlat Frankrike där öppenhet och tolerans är vägen framåt. Det kommer vara Hollandes största och allra viktigaste uppdrag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s