EM is on!!

Juni. Äntligen är sommaren här. Även om det svenska sommarvädret kunde varit bättre så är det ändå en härlig känsla när sommarmånaderna är här. I år betyder det inte bara att jag inte längre har sommarlov utan är ute i arbetslivet utan också att EM är i full gång. Det är alltid kul att se internationell fotboll av hög kvalité. Dock kan man väl knappast påstå att Sverige levererat något av den varan och det är också med den anledningen som landslaget får lämna Kiev innan slutspelet drar igång. Jag har länge tyckt svensk fotboll är tråkig och medioker och av den anledningen aldrig riktigt varit en hänförd supporter av landslaget. Inte för att jag vänder kappan efter vinden eller hejar på det laget som vinner utan för att jag snarare anser att det bästa laget ska vinna EM. Spelar man inte bra fotboll förtjänar man inte heller att få en plats i fotbollens finrum. Det är ungefär lika solklart som att det aldrig är roligt att vinna om man fuskar, av den enkla anledningena att man inte gjort sig förtjänt av vinsten.

Några som däremot visat på en riktigt bra fotboll är Tyskland. Vilket lag. Inte bara att man är stabila defensivt och tuffar på som en maskin utan anfallsspelet är helt magiskt och det finns sån otrolig kvalité i de tyska spelarna att det är galet. Özil, Gomez, Khedira, Podolski, Lahm, listan kan göras lång.

Kvällens avgörande av “Dödens grupp” med Holland, Portugal, Tyskland och Danmark fick en utgång som var rättvis och välförtjänt. Portugal och Tyskland gick vidare. Danmark kämpade på bra mot Tyskland och visade ändå stundtals på ett spel som var modigt, fartfyllt och kreativt, på ett sätt som Sverige inte ens var i närheten mot England. Men Tyskland var numret för stort och efter 20 briljanta minuter i början av matchen visade man tydligt för resten av Europa hur fotboll ska spelas. Holland däremot som varit lite av en personlig favorit för mig innan EM har inte övertygat alls. Det Holland vi är vana att se är ett tekniskt, målfarligt och tempofyllt lag som satsar framåt. Istället fick vi se ett lag som var osäkra, missade chanser och inte vågade satsa framåt. En stor besvikelse.

En annan stor besvikelse var att Ryssland snöpligt åkte ur. Men till skillnad från Holland får man ändå säga att Ryssland inte bara har sig självt att skylla. Man öppnade starkt med en seger mot Tjeckien, oavgjort mot Polen och snöplig förlust mot Grekland vilket gjorde att man åkte ur på inbördes målskillnad. Man hade alltså bättre målskillnad än Grekland men åkte ändå ut. Mycket märkligt. Och väldigt tråkigt då Ryssland varit ett lag av hög kaliber och känns betydligt roligare att följa i ett slutspel än tokdefensiva Grekland.

Jag tippar på att Tyskland kommer fortsätta sin framgångssaga mot en finalplats medan jag tror att Spanien och Frankrike är de närmaste aspiranterna på den andra platsen i finalen. Vi får se hur det blir men det ska bli ett sant nöje att följa ytterliggare två veckors fotbollsunderhållning!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s