Därför fascinerar amerikansk politik på ett sätt som ingen annan.

Man kan fråga sig varför amerikansk politik lockar så himla mycket. Kanske är det just det som avskräcker en allra mest med USA som också är det som gör USA så fascinerande. Det amerikanska samhället och dess politik kunde inte vara mer olik den svenska. Den smutskastning, personfixering och vända-kappan-efter-vinden politiken som på många sätt kännetecknar en amerikansk valrörelse är så långt bort ifrån svenska partiers kampanjmetoder man kan komma. Sverige är helt enkelt lite mellanmjölk när det kommer till det mesta, så även politik. USA däremot är alltid supersize, på både gott och ont.

Men även om USA har sina brister så har jag svårt att se något annat land i världen där människor dras med och engageras på det brinnande, passionerade sätt som bara amerikaner kan lyckas med. Patriotismen är en viktig faktor till varför amerikanerna är så bestämda och ihärdiga i sin kamp för att stötta den kandidat de så förväntansfullt hoppas ska förändra USA. Barack Obamas kampanj har fascinerat och imponerat på mig sedan han började, inför valet 2008. Det kan låta klyschigt när Obama pratade om förändring, hopp och drömmar men den glöd, beslutsamhet och stolthet man kunde höra och se många amerikaner få under den period som Obama var med om att skriva amerikansk historia går inte att missa.

Någonstans handlade inte valet 2008 om Obamas förmåga att förändra USA, det handlade om alla dessa människor som så ihärdigt stöttat och trott på honom och i slutändan på sig själva och sitt land. Det är den starkaste bilden jag har av valrörelsen 2008. Och det är också dessa människor som återigen måste tro på, inte bara sin presidentkandidat, utan också sig själva. Det är dessa människors engagemang som inte bara är hjärtat i Obamas återvalskampanj utan också motorn som får den att rulla vidare.

Just nu pågår Demokraternas konvent. Igår höll Michelle Obama ett fantastiskt tal som på många sätt påminner om den entusiasm som så många kände 2008 och som så många hoppas på att känna återigen. För det kommer Obama att behöva. På torsdag är det Obamas tur och det blir kanske det viktigaste talet den här valrörelsen. Det är nämligen avgörande för Obamas kampanj att lyckas väcka hopp och tro hos sina väljare. Det är dags att visa att det Obama gjort på 4 år i Vita Huset bara är början på något riktigt stort.

Början på förändring av det amerikanska samhället, som lämnar Bushs USA bakom sig.
Början på hopp om att framtiden för något ännu bättre med sig.
Början på alla de drömmar som så många amerikaner bär på. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s