Våga stå upp för den största infrastruktursatsningen på länge.

De senaste dagarna har Göteborg dominerats av en enda fråga: Västlänken. 
GP skriver att de granskar Västlänken men sanningen är nog snarare att de bedriver ett korståg mot Västlänken. De som är motståndare till Västlänken framhåller framför allt att det kommer bli en alltför dyr historia och att man inte kan veta vilket slutresultat projektet genererar. Det är alltså inte samhällsekonomiskt lönsamt enligt dem. Och det är sant. Vi vet inte exakt vilka effekter Västlänken kommer att ge eller exakt hur mycket det kommer att kosta när allt är klart. Men det är både dumt och naivt att vara emot Västsveriges i särklass största infrastrukturprojekt för att man har farhågor att det kan bli lite jobbigt för en som privatperson.

Det är ungefär på samma nivå som när man enträget sätter stopp för bygget av nya bostäder för att de skymmer ens sikt. En stad är till för att bo i, precis på samma sätt som en stad är till för att kunna ta sig runt i. Det gäller även för de som inte har bil. Därför måste vi satsa på infrastrukturen. Det är löjligt att den debatt GP väckt, som mest verkar handla om att vara emot så mycket som möjligt, får vara den som styr hela diskussionen om det västsvenska paketet.

Det är varken ansvarsfullt eller insiktsfullt för den linjen som både GP och motståndare av Västlänken driver är en linje som inte klarar av att se längre än till nästa mandatperiod. Det är sorgligt att inte fler vågar stå upp för en långsiktig politik, byggt på lösningar som inte bara syftar tills idag utan även håller imorgon.

Med den attityd som så uppenbarligen finns i det svenska samhället när det kommer till infrastruktursatsningar så är det inte konstigt att vår järnväg är eftersatt och att kollektivtrafiken kollapsar så fort det börjar snöa lite. Den attityd som präglat debatten kring klimat/miljö, där vi premierar alla som fortsätter leva som om alla jordens resurser är oändliga, kommer också göra att Sverige aldrig kommer få en modern infrastruktur i klass med Köpenhamn, New York, London och andra storstäder. 

Det som behövs är politiskt mod. Att våga se projektet med Västlänken som mer än bara en bricka i att vinna popularitet. Därför är jag glad att S, MP och M fortsätter stå bakom det västsvenska paketet. Det är inte bara ansvarsfullt, utan även modernt, smart och helt rätt om vi faktiskt menar allvar med orden om en hållbar framtid där vi lämnar bättre förutsättningar till våra barn än vad vi hade.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s