Vapenförespråkare och politiker – idag bär ni ett enormt ansvar.

Efter sommarens dödsskjutningar på biografen i Colorado tändes ett litet hopp, mitt i allt mörker, att politikerna skulle börja diskutera vapenlagarna på allvar. Kunde man verkligen låta detta fortskrida? En man fick ostört gå in på en biograf och skjuta allt som rörde sig. Det fick vara nog på ursäkterna tyckte många. Det som hände i Aurora var bara en symptom på ett sjukt samhälle där det är enklare att få tag på vapen än att hitta vegetarisk mat.

Men när valrörelsen drog igång på allvar blev massakern i Colorado endast en parantes. Istället för att på allvar diskutera vapenlagarna under presidentdebatten i Denver förvandlades det till en debatt där kandidaterna pratade om allt annat än vapenlagarna.

När det igår kom in rapporter om ytterliggare en skolmassaker, den här gången i Connecticut, hade man önskat att man var förvånad men istället bekräftar det snarare hur illa ute det amerikanska samhället är så länge ingen vågar ta tag i vapendebatten på allvar. I en tid som denna vore det naturligtvis grymt att säga att detta är resultatet av en rädsla och ignorans utan dess like från politikerna. Det handlar inte om att peka ut skyldiga men det ansvar som bärs av alla vapenförespråkare och politiker i USA är idag enormt.

De argument som rättfärdigar att det är enklare att hitta en vapenaffär (ca 129.000) än en McDonalds (ca 14.000) går idag inte att försvara. Rätten till att bära vapen kan aldrig vara större än rätten till liv. Bara detta faktum visar hur motsägelsefullt USA är som land och att det är dags att inse att man inte alltid kan både få kakan och äta utav den. För vapen och liv står i motsats till varandra. Om man inte ens förstår det borde man inte fortsätta att envist hänvisa tillbaka till konstitutionen när man kämpar för varje amerikans rätt att äga vapen.

Det är dags för Obama och Demokraterna att på allvar visa att man tar ansvar för USA och leder vägen framåt. Jag kan knappast komma på en bättre stund än nu för Obama att verkligen leva upp till sin valslogan: Forward.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s