Socialdemokrati när den är som bäst.

Så har hela härligheten börjat. Eller partikongress som det också heter. Äntligen är vi i fantastiska Göteborg!
Och vilken inledning det varit. Igår öppnade Stefan med ett starkt tal om feminism, tolerans, öppenhet, internationell solidaritet, jämlikhet och frihet. Äntligen fick vi höra allt det vi önskat och lite till. Grädden på moset var naturligtvis att Löfven sa ja till 90-dagarsgarantin, direkt från talarstolen. Grattis SSU! Grattis S! Grattis Sverige!

Men vad det kanske framförallt bevisade var att SSU kan och fortsätter påverka svensk politik. SSU är relevanta och har svaren på morgondagens frågor. En annan fråga som SSU drivit är förbud av vapenexport till diktaturer. Jag skrev själv en debattartikel på Dagens Arena där jag lyfte fram att det är dags för S att våga sätta ner foten i vapenexportfrågan. Det räcker inte med ett bör eller på sikt, vapenexport till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter kan aldrig accepteras. Känslan när partistyrelsen får vika sig för ombudens krav är obeskrivlig. För det är ju inte direkt så att kraven är orimliga. Det handlar om anständighet och internationell solidaritet. Om Sverige vill vara en förespråkare för demokrati och frihet kan vi inte beväpna stater som förtrycker demokrati- och frihetskämpar. Vi måste leva som vi lär.

Den tredje segern igår var att S nu säger ja till vård för alla. Alla människors lika värde är en grundbult i socialdemokratin och därför är det på tiden att vi nu driver allas rätt till vård, även för papperslösa och asylsökande. Det är human migrationspolitik i praktiken.
Till alla SSU:are och S-studenter som drivit frågan hårt, målmedvetet och outtröttligt: Den här segern är inte bara hela Sveriges utan er. Ni har varit fantastiska. Tack för ert arbete.

Första riktiga dagen under kongressen visade att det här är socialdemokratisk politik när det är som bäst. Det handlar om konkreta förslag och reformer på problem här och nu. Det handlar om att tro på politikens kraft att förändra och förbättra. Det handlar om att vilja och våga men framförallt om att göra.

Nu kör vi! Mot valseger 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s